Conferință – dezbatere „Abuzul asupra copilului”
București, 16 Octombrie 2013
Organizat în premieră pentru România , evenimentul „Abuzul asupra copilului” – forme de identificare și prevenție din perspectiva medicală și pedagogică aduce la aceeași masă de discuții autorități, profesioniști din domeniul medical și specialiști implicați în prevenirea și identificarea abuzului asupra copiilor pentru a pune bazele unei colaborări în vederea elaborării unei legi și metodologii legate de abuzul asupra copiilor , de la mecanisme de identificare și raportare , până la sancțiuni și modalități de rezolvare a cazurilor de abuz.
Manifestarea marchează atât Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului și Violenței împotriva Copiilor , cât și lansarea oficială a Societății Academice a Științelor Comportamentale din România.
Din păcate, abuzul asupra copiilor este o problemă foarte frecventă în România. Conform unui studiu Salvați Copiii, realizat în 2013:
- 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie;
- 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor , iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic;
- 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului.
Efectele abuzului copiilor și a neglijenței sunt de lungă durată , ducând la probleme emoționale, fizice și interpersonale care pot dura o viață întreagă
Dată fiind prevalența ridicată a violenței asupra copiilor, este necesar un efort susținut de informarea și educare pentru ca efectele acestui fenomen să fie percepute drept pericole reale în dezvoltarea copiilor.
- Principalele categorii de specialiști care ar trebui să raporteze un caz de abuz asupra copiilor sunt:
- Medici de familie
- Psihologi, psihiatri
- Asistenți sociali
- Asistenți medicali
- Medici stomatologi
- Pediatri
- Oftalmologi, medici ORL
- Medici medicină de urgență, paramedici
- Cadre didactice
- Preoți
Copiii care cresc înconjurați de violență învață că această atitudine este un mod acceptat de a scăpa de stres, de a obține ceea ce vor sau de a interacționa cu ceilalți, inclusiv cu persoanele dragi. Acești copii asimilează atitudinile violente și le aplică atunci când devin adulți.
În România sunt insuficiente legislația și metodologia necesare identificării și prevenției din perspectiva medicală și pedagogică a violenței sau neglijenței asupra copiilor
Spre exemplu, în California (SUA), în cazul în care un specialist (din lista de categorii obligate să raporteze) nu raportează un abuz identificat asupra copilului, poate primi până la 6 luni de închisoare și până la 1.000$ amendă . Dacă această neraportare de abuz sau neglijență duce la moarte sau leziuni corporale grave, pedeapsa crește la până un an de închisoare, respectiv până la 5.000$ amendă, cu posibilitatea deschiderii unui proces.
Manifestarea, care va avea loc în data de 16 octombrie 2013, va fi conturată în jurul componentei sociale a Societății Academice a Științelor Comportamentale, urmând ca ediția următoare, din 5 iunie 2014, să stea sub egida componentei științifice a societății, ca formator educațional, și să fie dedicată exclusiv profesioniștilor din domeniul medical.